trešdiena, 2014. gada 12. marts

Baltvīns vai sarkanvīns?

Pirmais kritērijs, ko ņemam vērā, izvēloties vīnu ir - baltvīns vai sarkanvīns? 
Bieži novērojams paradokss, ka cilvēki sev tuvu principu pēc izvēlējušies lietot vai nu tikai sarkanvīnu vai arī tikai baltvīnu. Protams, katram no tiem ir savu plusi un mīnusi, bet vai mēs to esam izvēlējušies pareizu kritēriju vadīti? Šeit būs neliels ieskats sarkanvīna un baltvīna salīdzinājumā!

Sarkanvīns

Sarkanvīna ražošanā izmanto sarkanās vai melnās vīnogu šķirnes un no tām pazīstamākās ir - Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec, Carmenere, Pinot Noir, Zinfandel u.c. Jāsaka, ka visas no iepriekš nosauktajām vīnogu šķirnēm lielā mērā atbilst sausam vai pussausam vīnam. Liela nozīme ir arī tam, kādā valstī un klimatā vīnogu šķirnes audzētas, jo vienā reģionā vīns iznāks salds, citā pretēji - skābs. Protams, atšķirības var radīt ne tikai klimats, bet arī vīna darīšanas tehnoloģijas. 
Atšķirībā no baltvīna, sarkano krāsu vīnam piešķir vīnogas miziņās esošās krāsvielas, kas nav balto vīnu vīnogu šķirnēs. Atšķirību starp vīniem rada arī tanīnu daudzums vīnogās, kas vīnam piešķir specifisku garšu, smaržu un izskatu. Jo vairāk vīns satur tanīnus, jo asāks un specifiskāks tas būs. 

Sarkanvīnu parasti lieto ar sarkanās gaļas vai siera ēdieniem. Deserta sarkanvīnus - ar desertu. 
Sarkanvīna lietošana uzturā noder arī veselības uzlabošanai:
1. Tanīni vairo asinsvadu sieniņu elastību;
2. Sarkanvīns ir iedarbīgs antioksidants; 
3. Sarkanvīna īpatnējā garša nomierina nervu sistēmu un līdzsvaro psiholoģisko stāvokli;
4. Labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu un uzlabo vielmaiņu;
5. Profilaktisks dažādu saaukstēšanās slimību gadījumos.

Jāpiezīmē gan, ka vīna labās īpašības darbojas tad, ja tas ir kvalitatīvs un tiek lietots ar mēru, pretēji tas var novest pie citas galējības - alkoholisma. 

Skatoties no praktiskā viedokļa, sarkanvīns ir krāsvielu bagāts, tādēļ tas krāso muti, mēli, zobus, kā arī nejaušības pēc var nonākt uz galdauta vai apģērba, ko ir grūti iztīrīt, tieši šī iemesla dēļ jāapdomā situācijas, kad un ar ko pasniegt sarkanvīnu. 

Baltvīns

Baltvīna ražošanā tiek izmantotas gaišās, sārtās un sarkanās vīnogas. 
Visplašāk pazīstamas ir Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling un Sauvignon Blanc vīnogu šķirnes. Līdzīgi kā sarkanvīnam, arī baltvīnu garšas un smaržas nianses atšķirīgas no vīnogu šķirnēm, valsts vai reģiona un tehnoloģijām. 
Tā kā baltvīns nesatur daudz miecvielu, tas ir lielisks slāpju dzesētājs. Nepareizs ir viedoklis par to, ka baltvīns ir nekvalitatīvāks un ātrāk pagatavojams - tieši pretēji, tā sagatavošana prasa daudz vairāk rūpes un prasmes. 

Baltvīnu parasti lieto ar sieru, jūras veltēm, salātiem vai zupu. Deserta vīnus - ar desertu. 

No personīgās pieredzes - baltvīnu iesaku lietot atdzesētu (apm. ~12 grādi pēc Celsija), tad tas būs atsvaidzinošs un gards. Parasti baltvīnu iesaka baudīt vasarā, bet sarkanvīnu - drēgnākos laika apstākļos.
Baltvīns nav bagātīgs ar krāsvielām, tādēļ drošs lietošanai pasākumos, kuros jāatstāj labs pirmais iespaids. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru